Meyve ve Sebze Kurutma Süreleri | Ekotec Yerli Malı Isı Pompası

Meyve ve Sebze Kurutma Süreleri

Meyve ve sebze kurutma süreleri

 

Vurgular: Meyve ve sebze kurutma süreleri, kaç saatte kurutulur?

Elma : 4-5 mm kalınlığında dilimlenerek kararmaması istenirse limon suyuna bandırılıp 50C de 10-12 saat da kurutulabilir.

Muz: 3-5 mm kalınlığında dilimlenerek 50C de 10-12 saat.

Hasat zamanı toplanan ürünlerin bir kısmının uzun süre saklamak veya daha değişik tatlarda tüketmek için Ekotec Kurutucu Isı pompasında kurutup uzun süre saklayabilirsiniz.

Bir çok kurutma yöntemi vardır, fakat bizim önerdiğimiz hijyenik ve kısa sürede kurutma yapmak istiyorsanız Ekotec Kurutucu Isı pompasını kullanabilirsiniz.

Kurutulmuş ürünler uygun şekilde saklandığında en az 6 ay dayanabilir. Uzun süre dayanıklı olması için kuruduktan sonra hemen paketlemesini yapmalısınız. Kurumuş ürünleri hava geçirmez kaplarda saklamanız saklama süresini uzatacaktır.

Meyve ve sebze kurutmanın faydaları.

İçerisindeki suyun çekilmesiyle besinler konsantre olur,aroma daha yoğun hale gelir ve depolama alanından daha az yer kaplar

Protein, karbonhidratlar ayrıca yağ ve mineraller korunur. Taze ürünleri saklamak için soğuk hava depolarına ihtiyaç vardır ve buda yüksek enerji maliyetidir, kurumuş ürünlerin saklanmasında böyle bir maliyet oluşmaz. Kurutulmuş ürünlerde istenildiği miktarlarda tüketim yapılır, fakat dondurulmuş olan ürünler buzları çözüldüğü zaman tamamını tüketmek zorundasınız.

Kurutulmuş ürünler bir yıldan fazla saklanabilir.

Kurutmanın bazı dezavantajları da vardır. Bazen C ve B vitaminleri kaybolur. Kurutmanın işleminde güneş haricinde bir maliyet vardır, bu maliyeti Ekotec kurutma sistemleri ile en uygun maliyetlerde yapabilirsiniz.

Kurutmada  dikkat edilmesi gerekenler:

*Kullanılan meyve ve sebzeler olgun ve taze olmalıdır.

*Her çeşit meyve ve sebzeleri kurutabilirsiniz.

*İri ve büyük olan kurutulacak ürünleri dilimlerseniz daha çabuk kurutulur..

*Tüm ürünleri önceden doğru bir şekilde yıkayın (mantar hariç, sadece temizleyin)

*kurutma sırasında kahverengileşmemesi için  Elma veya armutları önceden  limon suyuna daldırın.

*Bezelye, havuç veya pırasa gibi katı sebzeleri önceden haşlayın.

*Hijyenik kurutma için Ekotec ısı pompalı kurutma sistemini kullanabilirsiniz.

Bazı ürünlerin kurutma süreleri:

Elma : 4-5 mm kalınlığında dilimlenerek kararmaması istenirse limon suyuna bandırılıp 50C de 10-12 saat da kurutulabilir.

Muz: 3-5 mm kalınlığında dilimlenerek 50C de 10-12 saat.

Kayısı: Çekirdeği çıkartıldıktan sonra 60C de 22-24 saat.

Erik : ikiye bölünüp çekirdeği çıkartıldıktan sonra  50C de 13-15 saat.

Domates: ikiye yada dörde bölünüp 60C de 12- 14 saat

Çillek:  İkiye bölünüp 40C de 10-12 saat

Portakal: 5 mm kalınlığında dilimlenip 65C de 14-16 saat

Ananas: küp şeklinde yada yuvarlak 5 mm kalınlığında halkalar şeklinde kesilerek 60C de 10-14 saat

Yukarıdaki verilerin tamamı yaklaşık verilerdir, burada ürün miktarı, hava sirkülasyonu çok önemlidir.

Her kurutma sistemi bu sürelerde kurutma-yabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir