Meyve Kurutma Makinesi

Kurutma Nedir?

Kurutma, kurutulacak olan maddenin içerisinde bulunan %70-95 su miktarının %10-20 oranına düşürerek daha uzun ömürlü hale getirmektir. Kurutma işlemi sonrasında gıdanın renginde, tadında, şeklinde, besin değerinde, ağırlığında değişiklikler görülür. Fakat işlem sonunda kurutulmamış ürüne göre kurutulmuş ürünün çürüme, küflenme vb. gibi tehlikelere karşı daha uzun ömürlü olur.

Kurutma Yöntemleri

Gıdaların bozulma ve çürüme tehlikesine karşı kurutma çözümünü bulmuş olmak yeni değil çok eski tarihten günümüze kadar gelmiştir. Meyve ve sebzelerin kaçınılmaz sonları çürümeleri çareyi kurutmakta bulmaktadırlar.

  • Güneşte Kurutma
  • Fosil Yakıt Kullanarak Kurutma
  • Vakumlu Kurutma
  • Dondurarak Kurutma
  • Elektrikli Fırınlarda Kurutma
  • Isı Pompası ile Kurutma

Güneşte Kurutma

Güneşin altına serilen meyve sebzelerin kurutulması en eski yöntemdir. Meyve ve sebzelerin kurutma süreleri çeşidine göre değişmektedir. Güneşin ısısından yararlanarak kurutulan meyve ve sebzeler toz, toprak, yağmur, böcek, sinek, diğer hayvan zararları ve dışarda oluşan nemden dolayı gözle görülemeyen küfler meydana gelmektedir. Güneşe sererek kurutma yöntemi ile kurutulmuş ürünler hijyenik olmamakta ve kurutma süresi oldukça uzamaktadır.

Fosil Yakıt Kullanarak Kurutma

Doğalgaz, kömür, odun ve sıvı yakıtlar kullanılarak yapılan kurutma yöntemidir. Fosil yakıt kullanarak ya konveyör sistemi ile ya da kabinlerde kurutulmaktadır. Fosil yakıt kullanarak ısıtma da nem alma sistemi yoktur. Bu yüzden enerji maliyeti yüksek olmaktadır. Fosil yakıtlı kurutma diğer kurutma yöntemlerine göre en pahalısıdır. Hem kurulum maliyeti hem işletme maliyeti çok fazla olup kullanıcı için tercih edilmemektedir.

Vakumlu Kurutma

Vakumlu kurutma yönteminde kurutulacak olan meyve sebzeler özel tasarlanmış vakumlu kurutma odalarının içine yerleştirilir. Vakumlu ortamda suyun buharlaşması daha düşük derecede olduğu için düşük enerji maliyeti ile kurutma işlemi gerçekleştirilir. Bu vakum odaları özel tasarlanmış odalardır. İçerisinde hem ısıtma hem vakum için ayrı olmak üzere sistemler bulunmaktadır.

Dondurularak Kurutma:

İlk olarak kurutulacak olan madde dondurulur. Dondurularak kurutma işlemi -50 ile -80 arasında yapılır. Sonra süblimleşme yöntemiyle buhar haline dönen sıvı kurutulacak maddeden uzaklaştırılır. Dondurularak kurutma işleminde sırasında çok az tat ve aroma kaybı yaşanmaktadır.

Elektrikli Fırınlarda Kurutma:

Isı Pompası ile Kurutma:

 

 

TOP