Gıda, Meyve ve Sebze Kurutma Yöntemlerinin Karşılaştırılması
Gıda, Meyve ve Sebze Kurutma Yöntemlerinin Karşılaştırılması
2 yıl önce 1502 Görüntülenme

Gıda, Meyve ve Sebze Kurutma Yöntemlerinin Karşılaştırılması

EKOTEC ISI POMPASI KURUTMA YÖNTEMİ VE DİĞER KURUTMA YÖNTEMLERİNDEN FARKI (1)

EKOTEC Isı pompası kurutucuları, kurutma havasından nemi yoğunlaştırarak egzoz gazından gizli ve hassas ısıyı geri kazanır. Bu şekilde, nemi alınmış kurutma havasını geri kazanılmış geri kazanılmış ısı ile ısıtarak enerji verimliliğini arttırır. Diğer geleneksel kurutma yöntemleriyle, bu ısı geri kazanımı atmosferde kaybolacaktır. Bu, düşük sıcaklıklarda kuruma, düşük maliyet ve nemli ortam koşullarında bile çalışmayı sağlar.

EKOTEC kurutucu ısı pompası  ile havanın nem ve sıcaklığının yanı sıra ısı geri kazanımının kontrolü vardır. Bu şekilde, bir ısı pompası kurutucusu, daha az enerji kullanırken ve daha az kurutma süresi ile ürün kalitesini iyileştirebilir. Birincil ısı girişi modu olarak konveksiyon kullanan herhangi bir kurutucu, uygun şekilde tasarlanmış bir ısı pompasıyla donatılabilir.

Isı pompası kurutma teknolojisi, daha iyi ürün kalitesi, düşük enerji tüketimi, yüksek performans katsayısı (COP) ve yüksek ısıl verim elde etmek için diğer kurutma teknikleriyle birleştirilmiştir.

Isı pompası ile kurutma, kondenser kurutucuların elektriğinin sadece yarısı veya üçte birini tüketir. Kurutucu ısı pompası, elektrikle ısıtılan konvektif kurutucularla karşılaştırıldığında en düşük işletme maliyetine sahipti.

DİĞER KURUTMA YÖNTEMLERİ

Güneşte ve Solar ile kurutma:

Güneşte kurutma, doğrudan güneş altında kurutulmuş yiyecekleri ifade eder. Güneşte kurutma, yiyecekleri kurutmanın en eski yoludur çünkü doğrudan güneş ışığını ve havanın doğal hareketini, ortamdaki hava sıcaklığını ve bağıl nemi kullanır. Bu işlem yavaştır ve sürekli bakım gerektirir, yiyecekler geceleri örtülmüş böceklerden korunmalı ve yağmurlu dönemlerde kullanılamaz. Bu nedenle, uzun bir kurutma işlemidir, işlemin şartları ve parametreleri kontrol edilemediğinden nihai ürünün kalitesi düşüktür. Bununla birlikte, en ucuz kurutma yöntemidir ve özel ekipman ya da enerji tüketimi maliyetlerine sahip değildir, bu nedenle süreç için uygun hava koşullarına sahip gelişmekte olan ülkeler için uygundur. Kuruma süresi ürün özelliklerine ve kurutma koşullarına bağlıdır, ancak tipik olarak 3 ila 4 gün arasındadır.

Vakumda Kurutma :

Vakumlu kurutma teknolojileri, ısıya duyarlı gıda bileşenlerini korumak için düşük kurutma sıcaklığına ihtiyaç duyulduğunda nemin giderilmesini yoğunlaştırmak için kullanılır. Vakumla kurutma, daha sonra geliştirilecek olan dondurularak kurutmaya benzer, ancak vakumla kurutmada ürün donmaz ve vakum, dondurularak kurutmada olduğu kadar yüksek değildir. Isı transferi bu süreçte radyasyon ve iletimle gerçekleşir. Vakumlu kurutma sistemi, ürünün yerleştirildiği bir vakum odasına, bir ısı kaynağına, vakumun üretilmesi ve korunmasına yönelik bir cihazdan ve gıdadan buharlaştırılan su buharını toplamak için bileşenlerden oluşur. Vakumlu kurutma tekniği balıkları kurutmak için nadiren kullanılır.

   ******************************************************

GIDA, MEYVE VE SEBZE KURUTMA YÖNTEMLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI

ITEMDoğrudan/Dolaylı

GÜNEŞ IŞIĞI

ODUN ATEŞİ ile KURUTMAELEKTRİKLİ ISITMADİZEL MOTOR ISISIEKOTEC Kurutucu Isı Pompası ile

(1)

VerimlilikÇok düşükDüşükDüşükDüşükYüksek
Sıcaklık (°C)≤4010-1000-10010-10010-65
Operasyon ZamanıGün içindeAny timeAny timeAny timeAny time
Kurutma hava akışıRüzgara bağlıN/AFanların hızı üzerinden kontrolN/AFanların hızı üzerinden kontrol
Nem alma Hava şartlarına göreDüşükTam alırDüşükİstenen şekilde
Sıcaklık kontrolüN/A *HassasHassasOKİstenen şekilde
Ürün kalitesiHava şartlarına göreKötü, odun dumanı etkisi yüzündenİyiBad, Because of SmokeVery good
Environmentally friendlyEvetHayırEvetHayır, CO2 emisyonları nedeniyleEvet
Hava koşullarından etkileniyor mu ?EvetHayır, eğer kurutma operasyonu kapalı alanda ise etkilenmezHayır, eğer kurutma operasyonu kapalı alanda ise etkilenmezHayır, eğer kurutma operasyonu kapalı alanda ise etkilenmezHayır, eğer kurutma operasyonu kapalı alanda ise etkilenmez
İlk sermaye maliyetiDüşükYüksekYüksekYüksekÇok yüksek
Payback periodN/AN/AUzunUzunKısa
Maintenance costsÇok düşükDüşükYüksekYüksekYüksek
Uygulama aralığıSınırlıSınırlıGenişSınırlıGeniş
Operasyon KontrolüN/ASınırlıKontrollüKontrollüKontrollü
Gürültü seviyesiYokDüşükOrtaYüksekOrta
Enerji kaybı seviyesiN/AYüksekYüksekYüksekDüşük
     
Diğer Blog Yazılarımız