Abonozgiller familyasından trabzon hurması bir kış meyvesi olup subtronik iklim kuşaklarında yetişir. Turuncu renkli bir meyve olup Trabzon hurması, ilk bakışta ülkemize has bir ismi olduğu gözükse de bu meyvenin anavatanı aslında Çin’dir. Ülkemize İpekyolun’dan Anadolu’ya Trabzon üzerinden geçerek yayıldığı için ismi trabzon hurması olarak kalmıştır. Ilıman iklim kuşağı meyvesi olan cennet elması, cennet hurması veya akdeniz hurması ile de bilinerek ülkemizde en çok Akdeniz Bölgesi’nde yetişir. Ülkemize ilk olarak Fransızlar tarafından getirilerek Hatay’da yetiştirilmiştir. Bu nedenle bu meyvenin adı Fransız elması veya frank inciri olarakta bilinir.
Dünyanın en çok cennet hurması üreticisi olan ülkeleri ise; Başta Çin olmak üzere, Japonya, Brezilya, Endonezya, Mısır, Filipinler, İsrail, İtalya, ABD, Kore, Cezayir, Güney Amerika, İran, İspanya ve Türkiye’dir. Çin kökenli bir meyve olduğu görülmekte olup Dünya toplam üretimi yaklaşık 5 milyon ton ise bunun yüzde 70’lik bölümünü yalnızca Çin tek başına karşılamaktadır. Bu yazımızda trabzon hurması kurutma işlemi nasıl yapılır bundan bahsedeceğiz.
Trabzon hurması kurutma aşamaları aşağıdaki gibi sıralanmıştır.
Gıda ürünleri kurutmaya itecek asıl ve en başlıca sebep tabi ki taze meyvenin stoğunu tutamamaktan geçmektedir. Ürünler olgunlaştıktan sonra raf ömrünün kısa olması ve bu süre içerisinde ürünlerinin alıcı bulmaması üreticileri kurutmaya teşvik etmektedir. Bir başka sebep ise yaş ürün ile kuru ürün arasında ki satış fiyat farkının küçümsenmeyecek kadar fazla olmasıdır. Trabzon hurmasının yaş olarak fiyatı sezonda kilosu 2-3 ₺ civarı fiyata satılırken kurutulmuş trabzon hurması kalitesine göre kilosu 50-70 ₺ arası alıcı bulmaktadır. Bu sebepten ki gıda kurutmak oldukça cazip bir iş haline dönüyor ve son dönemlerde kurutma tesisi kuranların sayısı bir hayli artmış görülmektedir.
Trabzon hurması kurutmak için halen geleneksel yöntem olan güneşte kurutma yapılıyor. Bu süreç oldukça oldukça uzun ve yorucu bir süreç olmasının dışında üstüne üstlük hijyenik de değildir. Trabzon hurması güneşte kurutmayla 1 ay içerisinde kururken Ekotec gıda kurutucu ısı pompası ile 30 – 35 saat arası kurutma işlemi tamamlanmaktadır.
Tabzon hurması (cennet hurması) saymakla bitmeyen tam bir şifa kaynağı olan bir meyvedir.