images/breadcrumb/blogBreadcrumb.jpg" ?>

Meyve Sebze Kurutma Tesisi Nelerden Oluşur?

Bir meyve sebze kurutma tesisi kurabilmesi için ürünün kurutma aşamasına gelmeden önceki işlem sırasına göre tesis kurulumu yapılmalıdır.

Meyve Sebze Kurutma Tesisi Nelerden Oluşur?

Geleneksel meyve sebze kurutmanın dışında endüstriyel meyve sebze kurutma tesisi nelerden oluşur bu makalemizde adım adım anlatacağız.

Meyve ve sebzelerin kurutulmasının birçok amacı vardır. Yararları ve faydalarının dışında ekonomik anlamda en temel kurutma sebebi yaş meyve sebzelerin çok kısa ömürleri olmasından kaynaklıdır. Meyve ve sebzeler bozulup çürüdüğü için bunları kurutarak tüketmek besin ömürlerini uzatarak israfı da önlemiş olur.

Kuru meyve ve sebze piyasasının hareketliliği girişimcileri heyecanlandırdığından dolayı kurutma tesisi kurmak mantıklı bir girişim planı olmuştur. Profesyonel bir tesis oluşturmak için gerekli adımları aşağıda anlatmaya çalışacağız.

1. Seçme ve Ayıklama

Kurutma tesisi için ilk olarak meyvelerin çürük, ezik, sap, yaprak veya yabancı maddelerin ayrılması için ürün seçme ve ayıklama hattı kurulması gerekir. Kurulan hattın çevresinde ayıklama işlemini gerçekleştirilebilir.

2. Yıkama

Meyve veya sebzeler ayıklandıktan sonra ikinci adımımız olan yıkama bantlarına alınır. Burada soyma gerektirmeyen meyve veya sebze var ise direk olarak kurutma işlemine alınabilir.

3. Soyma

Kurutulacak meyvelerin yıkama işlemi tamamlandıktan sonra sıradaki işlem olan meyve soyma makinesi meyvelerin kabuklarını soyarak eğer dilimlenecek meyve ise dilimlemeye bölümüne gönderir. Eğer dilimlime gerektirmeyen meyve veya sebze ise direk kurutma bölümüne alınabilir.

Ekotec uzun süren ar-ge çalışmaları sonrasında meyve soyma makinesi üretmiştir. Ekotec meyve soyma makineleri elma ve Trabzon hurması soyma için soymak için tasarlanmıştır. Meyve soyma makinemizin videosu aşağıda sizinle paylaşılmıştır.

 

4. Dilimleme

Kurutmadan önceki son adım olan dilimleme işleminin gerçekleştirildiği alandır. Buradan çıkan ürünler kurutma bölümüne alınır.

5. Kurutma

Bundan önceki adımlarda kurutma öncesi hazırlıklar yapılarak asıl meyve ve sebzelerin kurutma işlemi burada yapılmaktadır. Ekotec ısı pompalı kurutma makineleri ile gerçekleştirilen kurutma sürecinin gerçekleştirebilmesi için kurutucu ısı pompası haricinde öncelik olarak kurutulacak alan yani kurutma kabinin olması gerekmektedir. Kurutma işlemini, yalıtımı güçlü kabinlerde geçekleştirilmektedir. Firmamız tarafından yapılan ar-ge çalışmaları sonucu en verimli sonuç olarak kurutma kabinlerinin sandwich panellerinden oluşan kabinlerde kurutma işlemi yapılmasıdır. Kurutma kabini tek üniteli ve çift üniteli olarak verilmektedir. Kurutma kabini kurulumu sonrasında gıdaların eşit bir şekilde kuruyabilmesi için Ekotec tarafından verilen talimatlara uyularak fan yerleşimi yapılmalıdır.

Tanım Ürün Kapasitesi Kurutma Kabini Boyutu
Tek Üniteli ETHK-20M Kurutucu Isı Pompası ve Kurutma Kabini 1500 kg / parti 6000*2800*2200 mm
Çift Üniteli ETHK-20M Kurutucu Isı Pompası ve Kurutma Kabini 3000 kg  / parti

12000*2800*2200 mm

 

Kabinin içine meyve ve sebzelerin yerleştirilmesi yapılırken gıda yönetmeliğine uygun hijyenik polietilen kasalar tercih edilmelidir. Gıdayla teması olmayan kasaların kullanımında kötü sonuçlarla karşılaşılabilir. Ayrıca tercih kasalar dört bir yanının da delikli olması hava akışı için önemlidir.

Sonuç olarak, kurutma tesisi kurulumu bu aşamalardan gerçekleşmektedir. Ekotec meyve sebze kurutucu ısı pompaları ile kurulan meyve kurutma tesisleri içeriği müşterinin istek ve talebine göre oluşturulur. Yerli üretim ürünlerimiz kurutucu ısı pompası ve meyve soyma makinesi taleplerinizi desteklemektedir.