Son zamanlarda Ekotec Enerji olarak, meyve kurutma işi sözünü çok duyar olduk. Düşünüldüğü kadar kolay olmayan meyve kurutma işi eğer pazar piyasanız da yoksa, hiç girmeyeceğiniz bir iş olarak cevap verebiliriz. Az kişiyle meyve kurutma işi yapmak kolay değil. Çünkü bu işe girmek isteyenlerin büyük çoğunluğunu Meyve bahçesi olup da, meyveye değer katmak isteyenler olduğunu görüyoruz. Bahçede ki meyveyi toplamak, yada çiftçiden satın almak, toplamak için yevmiyeli işçi çalıştırmak, bu işi yapacak kişileri bulmak. Sürekli mi? yoksa sezonluk mu? Hangi meyve türü kurutulacak. Meyvenin olmadığı zamanlarda sebze de kurutulacak mı? Yoksa meyve türüne göre mi? meyve kurutma işi yapılacak önce bunu kendimize sormalıyız.
Endüstriyel meyve kurutma işi için önce; hedefinizi belirlemeliyiz. Atalarımız ” Dere geçilirken at değiştirilmez ” diye çok güzel bir söz söylemişler. Eğer ki hedefinizi bu işe başladıktan sonra değiştirirseniz, bu sizi maddi ve manevi zararlara uğratabilir. Çok iyi analiz edip, sonra endüstriyel meyve kurutma işine girmelisiniz.
Hedefinizde kimler var. Kişi yada kişiler, toptan mı? perakende mi? ihracat yapacak mıyız? Fason üretim mi? çalışacağız. Hijyenik kurutma yapmak için nasıl bir çalışma programınız var. Küçük gramajlarda perakende mi? endüstriyel üretim de yapacak mıyız? Günlük kaç ton yada kg yaş ürün kurutmayı hedefliyorsunuz. Soğuk hava depolarında mı? ürün saklayacağız yoksa zamanında meyveyi alıp hemen kurutacak mıyız? Hemen kurutma yapsak günde kaç kg ürün kurutabiliriz. Tek vardiya mı? çalışacağız. Gece de çalışıp sanayi elektrik indiriminden yararlanacak mıyız? gibi bir sürü soru sormak mümkün. Bu sorularımıza cevap bulmamız gerekir. Bütçeniz vardır endüstriyel olarak başlarız tam teşekküllü bir tesis kurabiliriz. Eğer bütçeniz yetersizse sadece kurutma ile yola başlar sonrasında diğer aşamalara geçersiniz. Yada bir danışman hizmeti almak doğru adım atmanıza yardımcı olacaktır. Basamakları adım adım çıkmak en doğrusu.
Ağaçların çiçek açmasıyla, polenlerin havada uçuşmasıyla bahar geldi diyoruz artık. Şubat ayında Datça da badem ağaçlarının çiçek açıp, o top top çiçeklerin muhteşem görüntüsü bize baharı müjdeliyor adeta. Artık meyveler yavaş yavaş tezgahlarda yerini almaya hazırlanırken, nisan ayında bizleri karşılayacak olan meyveler arasında erik başı çekmektedir. Sağlıklı beslenme uzmanlarının, kurutulmuş meyveleri diyet listelerine eklemeleri sayesinde kuru meyve işi hız kazanmaya başladı. Zamanında tüketemediğimiz, meyveleri ve sebzeleri çoğumuz derin dondurucularda yada konserve yaparak saklıyoruz.Eskilerden bu yana kurutulmaya uygun olanları da kendi ihtiyacımız kadar kurutuyoruz.
Artık doğala ve eskiye dönüşün başladığı son zamanlarda, organik ürün mü? doğala yakın mı? katkısız mı? gibi dorular da gündeme gelmeye başladı. Dolayısıyla paketlenmiş gıdaları tükettiğimizde içlerinde illa ki koruyucu bir madde ile karşılaşıyoruz. Atıştırmalık ürünlerden çocuklarımızı uzak tutmanın kolay olmadığı son günlerde raflarda yerini hızla alan kurutulmuş meyve ve sebzeler ilgimizi çeker oldu. Artık diyetlerimiz de ara öğün olarak, çocuklarımızın beslenmesine meyve olarak, pastalarda aroma versin yada pasta süslemesinde kullanır olduk. Katkısız ve doğal ortamda hijyenik kurutma da yapılınca gönül rahatlığıyla tüketir olduk.
Nisan Ayı: Erik, Kuşkonmaz, Bakla, Enginar,
Mayıs Ayı: Kiraz, Çilek, Erik , Sarımsak, Soğan, Kuşkonmaz, Enginar, Taze Bakla
Haziran Ayı: Kiraz, Kayısı, Çilek, Vişne, Sarımsak, Domates, Taze Patates, Soğan, Bezelye, Taze Fasulye,
Temmuz Ayı: Vişne, Patlıcan, Sarımsak, Taze Patates, Çağla, Domates, Armut, Dut, Kayısı, Salatalık, Böğürtlen, Taze Fasulye, Soğan, Şeftali, İncir, Pazı
Ağustos Ayı: Patlıcan, Sarımsak, Taze Patates, Mısır, Domates, Kabak, Dut, Kayısı, Kavun, Karpuz, Taze Fasulye, Soğan, Taze Börülce, Bamya, Pazı
Eylül Ayı: Patlıcan, Elma, Taze Patates, Mısır, Domates, Armut, Limon, Semizotu, Nar, Üzüm, Soğan, Kereviz, Yeşil Biber
Ekim Ayı: Trabzon Hurması, Elma, Taze Patates, Muz, Kabak, Pırasa, Limon, Mandalina, Nar, Ayva, Kereviz
Kasım Ayı: Kivi, Nar, Armut, Avokado, Zeytin, Karnabahar, Kereviz, Trabzon Hurması, Balkabağı,
Aralık Ayı: Limon, Mandalina, Portakal, Muz, Turp, Ispanak,
Meyve Sebze Kurutma Tesisi Nelerden Oluşur?
Isı pompaları ile kurutma yapabilirsiniz. Ekotec olarak hem pratik, hem hijyenik olarak tasarladığımız ve Ar-Ge çalışmalarını yapıp yıllarca dünyanın dört bir yanına kolay kurulum avantajı ile gönderdiğimiz Kurutma Ünitesi ile istediğiniz meyve, sebze, et ürünleri, balık ürünleri, kuş yemi, tarhana, erişte vb. ürünleri hijyenik olarak kurutabilirsiniz.
Kurutma Ünitemiz Plc Kontrollü Isı pompası ile çalışmaktadır. Kurutma Kabinine monte edilen Kurutucu Isı Pompası havadan aldığı enerjiden faydalanır. Kurutma Kabininin içinde ki fanlar sayesinde, ısı eşit şekilde dağılım gösterir. Kabinin içinde ki ısı eşit dağılarak her bir kurutma kasasına yerleştirilmiş ürüne eşit şekilde nüfus etmesini sağlanır. Isı pompası ile Kurutma Kabininin oda sıcaklığı 65°C ye ulaşır ve içeride oluşan nem yoğuşarak ( su haline getirerek ) dışarıya atılır. Isı pompasında bulunan tahliye hortumu sayesinde dışarıya atılır. Plc Kontrol Sistemi sayesinde hem kurutmak istediğiniz yardımıyla kurutmak istediğiniz ürünün kısa sürede kurumasını ürünün özelliğine göre dilimleme makinesi yardımıyla dilimlenmesi gerekmektedir. El ile bu işlemi yaptığınızda meyvenin hepsi eşit parçalarda olmayacağı için bu da kurutma süresinde değişikliğe sebep olmaktadır. Isı pompası ile kurutmak elektrikli kurutma fırınlarına nazaran elektrikten tasarruf etmenizi sağlar. Kurutma kabininde günlük olarak; yaş 500 kg ile 1500 kg arasında meyve, sebze,kırmızı et, çiçek, aromatik bitki kurutabilirsiniz.
Örnek verecek olursak ; Trabzon Hurmasını soyduktan sonra kurutma kasaları ile 1500- 2000 kg arasında ürünü kurutma kabinine koyabilirsiniz. Trabzon Hurmasını dilimleyerek kasalar ile kurutma kabinine koyduğunuzda ise 750-900 kg kadar koyabilirsiniz.
1-) Meyveleri çürüklerini ayırmak, boylarına göre ebatlamak, cinslerine göre seçmek için bir hat kurulması gerekir.
2-) Ayrılan meyveler yıkama hattında temizlenme süreci kontrol edilerek yıkanmalıdır.
3-) Yıkama işleminden sonra istenilen ebatlarda dilimleme makinesinde dilimlenmelidir.
4-) Dilimlenen meyveler eşit aralıklarla muntazam şekilde kurutma kasalarına yerleştirilmelidir.
5-) Kurutma kasalarına yerleştirilen meyveler yan yana 2 li üst üste 17 sıra olacak şekilde kurutma kabinine yerleştirilir.
6-) Ürünün kuruma süresine göre Plc Kontrol Sistemine girilen Reçeteye göre kuruma gerçekleşecek ve reçetedeki süre sonunda Isı Pompası kendini kapatacaktır.