Cennet Elması Nasıl Kurutulur?
Cennet Elması Nasıl Kurutulur?
2 yıl önce 9161 Görüntülenme

Cennet Elması Nasıl Kurutulur?

Cennet elmasını ( cennet hurması ) evde kurutma

Cennet elmasını evlerimizde kurutmak için uzun uğraşlar harcarız. Uygun zamanda toplamak, bunları en başta gelenleri arasında. Zamanında toplanmayan cennet hurmalarını soymadan kurutmak çok zor olduğu için.Cennet elmasını soymak içinde çok olgunlaşmadan toplamalıyız. Çok olgunlaşanları sirke yapabiliriz. enerji deposu olarak hemen tüketebiliriz. Cennet elması evde ipe asarak bir ay gibi uzun bir zamanda kurutabilir. Böceklenme, çürüme ve küflenmesini kontrol ederek cennet elması kurutmak için başarı elde  edebiliriz. Yada evinizde ki elektrikli fırında cennet elması  ( cennet hurmasını) daha kısa sürede kurutabilirsiniz. Yalnız elektrik sarfıyatını göze almanızda fayda var. Elektrikli fırınlar da meyve kurutmak hobi olarak yapılabilir. Bu işi ticari olarak yapmaya kalktığınızda ciddi maliyetlere katlanmak zorunda kalabilirsiniz. Cennet elması evinizde ki fırında kurutmak için, fırının derecesini 50 derecenin üzerine çıkarmamaya özen göstermelisiniz. Nemin dışarıya atılması için, fırının kapağını biraz açık bırakmalısınız. Eğer ki kurutmak istediğiniz fırın konveksiyonlu ise fırının kapağını açık bırakmanıza gerek yoktur. Nem otomatik olarak dışarı atılır. Her 15 dk bir tahta kaşıkla meyvenin üzerine  bastırarak meyvede ki nemin dışarıya çıkmasını sağlayabilirsiniz. Meyvelerin ne kadar zamanda kuruması gerektiği genel olarak bilinmez. Genellikle sadece kuruluk derecesini el ile zaman zaman test ederek anlayabilirsiniz. Bazı meyvelerin nemini dışarı atması uzun zaman alabilir. Her türlü meyve ve sebzeyi kururtarak saklayabilirsiniz. Önceden konserve yaparak yada derin dondurucuda sakladığımız kışlık yiyeceklerimizi şimdilerde ise kurutarak saklamaya yönelmiş durumdayız. Örneğin, üzümün dış kabuğunun çatlama süresi uzun zaman aldığından kurutma işlemi öncesinde kükürtlü suya bastırılır. Eğer ki kurutulmuş meyve ticareti yapmak istiyorsanız ; Ekotec endüstriyel kurutma makinesi ile cennet elmasını 30-35 saat gibi bir sürede kurutabilirsiniz.

Kurutulmuş meyvenin tarihçesi,

Kurutulmuş meyve sadece % 20 kadar bir neme sahip olduğundan, uzun süre saklanabilir. Meyve kurutma önceleri Orta Doğu’ da kök saldı. Üzümler, hurmalar, incirler kurutulmaya başlandı. Eski insanlar herhangi bir kurutucuya sahip olmadıkları için, meyveleri güneşte kurutuyorlardı. Daha sonra meyve kurutma Avrupa ülkelerinde ve kuzeyde Yunanistan ve İtalya’ ya doğru ilerledi. Asya ‘ ya doğru uzandı. Eski zamanlarda meyveler zamanında tüketilemediğinden, kışa hazırlık olarak bozulmadan saklayabilmek için, kurutma yöntemi tercih edildi.  Tüketicilerin sağlıklı yaşam konusunda bilinçlenmesinden sonra, kurutulmuş ürünlere talep her geçen gün artış göstermektedir. Çok eskilerden sadece tahıl kurutulurken, bazı yörelerde ise sebzeler ipe dizilerek kurutulurdu. Kurutulmuş ürünler günümüze Aşure yapımında daha çok kullandığımız kuru üzüm, kuru kayısı, kuru incir eklendi. Kuru elma kurusunu ( kak ) sadece bulmacalardan hatırlar olmuşken, hastalıkların baş göstermesiyle, insanların doğal ürünlere yönelmesi tekrar gündeme gelmiştir.  

Şifa deposu olarak bilinen cennet hurmasının ana vatanı Çin ve Japonya’dır. Türkiye de ise Hatay, Adana ve Karadeniz bölgesinde üretimi ağırlık kazanmış durumdadır. Cennet elmasının adı; cennet hurması, trabzon hurması, yaş hurma, japon elması olarak da yöreden yöreye değişiklik göstermektedir.Cennet elması, ticaret yoluyla İpekyolu’ndan Anadolu’ ya geçişler Trabzon üzerinden yayıldığı için ismi Trabzon hurması olarak kalmıştır.

Cennet Elması ( Cennet hurması -Trabzon hurması ) Kurutma Makinesi

Ekotec Enerji, ısı pompası sistemi ile kurutma makinesini, yerli malı üretimi yapan Türkiye de ki öncü firmalardan. Müşterilerimizden aldığımız güç ile her geçen gün yurt içi pazarından çok, yurt dışında da zirve basamaklarını tırmanmaktadır. Ekotec Kurutma Ünitesi ile Cennet Elmasını zamandan ve paradan tasarruf ederek nasıl kurutacağınızdan bahsecedeğim.

Ekotec Kurutma Makinemiz ile, Cennet elmasını kurutmak için, meyveyi çok fazla olgunlaşmadan toplamalıyız.Toplanan meyveler saklanmadan hemen kurutma işlemine geçildiğinde meyvenin vitamin içeriğini daha yüksek seviyede tutmasını sağlar. Meyve olgunlaşırken, sineklerin bıraktıkları yumurtalar kuruma esnasında kendini belli eder ve cennet elması kurumadan çürümeye başlar. Bazende kurutma esnasında sineklerin içine girmesi kaçınılmaz hale geliyor. Bu sebepten kurutmak istediğiniz cennet elmalarının toplama zamanını çok iyi ayarlamanız gerekmektedir.

Ekotec Kurutma Makinesinde toplanan Cennet elmalarının ayıklanma , boylanma, yıkama ve soyma işleminden sonra kurutma kasalarında 30-35 saat gibi bir sürede kurutabilirsiniz. Cennet elması kabuklarını atmayıp onları da kurutarak hem kış çayı olarak kullanabilirsiniz hemde kurutulmuş cennet elmalarının kasalara üst üste istiflenmesinde kat ayrımı için kullanabilirsiniz. Cennet elmasının doğal yöntemlerle kurutmak aylar sürerken Ekotec Kurutma Ünitesinde ısı pompası sayesinde hem elektrikten tasarruf edersiniz, hemde plc kontrol sistemi sayesinde kuruttuğunuz nemi ve sıcaklığı kontrol edebilirsiniz. Sonra da bu kurutma değerlerini kayıt ederek kuruttuğunuz ürün reçetesi oluşturabilirsiniz. 

Cennet Elması Kurutma Aşamaları Nelerdir.

  • Cennet elmaları çok olgunlaşmadan soyulacak kıvamdayken toplanır. Ayıklanarak boylarına göre seçilir.
  • Toplanan cennet elmaları  (trabzon hurmaları ) sirkeli suda beklettikten sonra kendi yönteminiz ile elle yıkayabilirsiniz . Yada endüstriyel yıkama hattında da bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz.
  • Yıkanmış cennet elmaları el ile soyulabileceği gibi meyve soyma makinesi ile de soyulabilir. Meyvenin sapları çıkarılmamalıdır.
  • Soyulan kabuklar atılmamalıdır.
  • Soyulan cennet elmaları gıdaya uygun ( PEHE ) Delikli Kurutma kasalarına sapları aşağıya gelecek şekilde yerleştirilir.
  • Cennet elmalarının kabukları da aynı şekilde serme yöntemiyle kasalara yerleştirilmelidir.

Kurutma kasalarında ki Cennet elmaları ve kabukları Ekotec Meyve sebze kurutma makinesine ( Kurutma Kabinine ) yerleştirilir. Doğal ortamda günlerce kurutmaya çalıştığınız cennet hurmalarını, böceklenmeye ve çürümeye meydan vermeden Ekotec kurutma makinemizde 30-35 saat ( 1,5 gün ) gibi çok daha kısa sürede hijyenik olarak kurutabilirsiniz. Hem zamandan tasarruf etmiş olursunuz, hemde doğallıktan uzaklaşmadan kurutma işlemi gerçekleştirmiş olursunuz.

Kurutulan meyvelerin saklanması,

Taze meyvenin saklama koşulları arasında kurutma da yer almaktadır. Yaş olarak satılan meyvelerin zamanında alıcı bulamaması insanları kurutmaya yönlendirmiştir. Cennet elması yaş olarak perakende  3 -4 TL  gibi fiyatlara satılırken, kurutulmuş halde perakende de 50 – 70 TL arasında alıcı bulmaktadır .Bu sebeple ürünlerin değerlendirilmesi adına kuru meyve ticareti hız kazanmıştır.

Kurutma kabininde kurutulan ürünlerin içinde barındırdığı neme bağlı olarak serin ve kuru yerde 1 yıl gibi bir süre bozulmadan saklanabilir. Kurutulan ürünler havadar, karanlık ve kuru bir yerde saklanmalıdır. Yada alternatif olarak  +4 soğuk hava depolarında da muhafaza edilebilir.

Cennet Elmasının ( Cennet Hurması ) Faydaları Nelerdir ?

  • Cennet elması , mide sorunlarına iyi geliyor. Özellikle gastrit sorunu olanlara tavsiye ediliyor.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Kış aylarında yaşanan grip, soğuk algınlığı gibi hastalıklardan koruyor.
  • Mikroplarla savaşıyor.
  • Yüksek antioksidan kaynağıdır.
  • Bu özelliği ile göz sağlığına da yarar sağlıyor.
  • Yüksek tansiyon sorunu yaşayanlar için de birebir.
  • Cildi güzelleştirip, aynı zamanda saçı da besler.
  • Enerji deposudur.
  • Cennet elmasının tansiyonu ve kolesterolü düşürme özelliği bulunuyor.

Diğer Blog Yazılarımız